CitronmÄnen er en typisk dansk klassiker blandt sandkager. Denne udgave af kagen er mere syrlig og indeholder en kraftig naturlig citronsmag, sammenlignet med kÞbekagen.
Den originale citronmÄne blev opfundet af DanCake i 1968, og siden er denne kage blevet hadet, elsket og vÊret genstand for meget morskab om blandt andet politiets forkÊrlighed for bagvÊrket.
Denne version af citronmÄnen er en fuldmÄne, modsat halvmÄnen fra DanCake, der fortsat kan kÞbes i de fleste supermarkeder. Med opskriften pÄ hjemmelavet citronmÄne er det muligt at bage en blÞd og lÊkker kage, der smager intenst og kraftigt af Êgte citron.
CitronmÄne
CitronmÄne med kraftig, naturlig smag af citron
Ingredients
- 250 gram Hvedemel
- 500 gram Flormelis
- 260 gram SmĂžr
- 3 Ăg
- 3 Citroner Saft og skal
- 3 tsk Vanillesukker
- 3 tsk Bagepulver
Instructions
- Forvarm ovnen til 170°C.
- Smelt 250 gram smÞr og hÊl det i en skÄl.TilsÊt 250 gram flormelis til smÞret og pisk grundigt, til en ensformig hvid masse.
- TilsÊt Êggene og pisk grundigt, til en ensartet luftig masse.
- Hvis du vil bruge revet citronskal i kagen, skal den tilsĂŠttes nu. Dette er dog valgfrit.Revet citronskal giver en kraftig bitter citronsmag, men giver ikke kagen syre, som citronsaft.
- Bland mel, bagepulver og vanillesukker i en skÄl.Melblandingen rÞres sammen med sukkerblandingen.
- Pres 2 citroner og tilsÊt saften til kagedejen.Dejen bliver meget vÄd, og skal rÞres en del fÞr den har samlet sig igen.
- Brug de sidste 10 gram smÞr, til at smÞre en springform omhyggeligt.Du kan alternativt beklÊde springformen med bagepapir, dette giver dog synlige folder i den fÊrdige kage, som ikke bliver nÊr sÄ flot.
- SÊt kagen midt i ovnen i ca. 45-50 minutter.Kagen bliver hurtigt lidt mÞrk pÄ toppen, hvis den fortsat ikke er fÊrdig, kan ovnen skrues ned til 150 grader, mens kagen fÊrdigbages. Alternativt kan kagen bages blindt.NÄr kagen er fÊrdig, tages den ud af ovnen, og stilles til afkÞling.
Glasur
- Til glasur skal de resterende 250 gram flormelis nu blandet mes saften fra den sidste citron.Hvis glasuren bliver for sur kun med citronsaft, kan noget af dette erstattes med vand.Pas pÄ, at glasuren ikke bliver for tynd. Glasuren skal gerne hÊnge godt fast pÄ toppen af kagen.
- HÊld glasuren langsomt over kagen, pas pÄ at kagen ikke er for varm, nÄr du gÞr dette.
Notes
Hvis du vil efterligne citronmÄnen som kÞbes, kan der tilsÊttes gult farvestof i glasuren, imens kagefolie kan danne ramme for glasuren, mens den stÞrkner.
Den sidste detalje i kopieringen af kĂžbekagen, er naturligvis at spise den ene halvdel selv, fĂžr resten serveres for gĂŠsterne.
