CitronmÄne

CitronmÄnen er en typisk dansk klassiker blandt sandkager. Denne udgave af kagen er mere syrlig og indeholder en kraftig naturlig citronsmag, sammenlignet med kÞbekagen.

Den originale citronmÄne blev opfundet af DanCake i 1968, og siden er denne kage blevet hadet, elsket og vÊret genstand for meget morskab om blandt andet politiets forkÊrlighed for bagvÊrket.

Denne version af citronmÄnen er en fuldmÄne, modsat halvmÄnen fra DanCake, der fortsat kan kÞbes i de fleste supermarkeder. Med opskriften pÄ hjemmelavet citronmÄne er det muligt at bage en blÞd og lÊkker kage, der smager intenst og kraftigt af Êgte citron.

CitronmÄne

CitronmÄne

CitronmÄne med kraftig, naturlig smag af citron
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 20 minutes
KĂžkken Dansk
Servings 12 portioner
Calories

Ingredients
  

Instructions
 

  • Forvarm ovnen til 170°C.
  • Smelt 250 gram smĂžr og hĂŠl det i en skĂ„l.
    TilsĂŠt 250 gram flormelis til smĂžret og pisk grundigt, til en ensformig hvid masse.
  • TilsĂŠt ĂŠggene og pisk grundigt, til en ensartet luftig masse.
  • Hvis du vil bruge revet citronskal i kagen, skal den tilsĂŠttes nu. Dette er dog valgfrit.
    Revet citronskal giver en kraftig bitter citronsmag, men giver ikke kagen syre, som citronsaft.
  • Bland mel, bagepulver og vanillesukker i en skĂ„l.
    Melblandingen rĂžres sammen med sukkerblandingen.
  • Pres 2 citroner og tilsĂŠt saften til kagedejen.
    Dejen bliver meget vÄd, og skal rÞres en del fÞr den har samlet sig igen.
  • Brug de sidste 10 gram smĂžr, til at smĂžre en springform omhyggeligt.
    Du kan alternativt beklÊde springformen med bagepapir, dette giver dog synlige folder i den fÊrdige kage, som ikke bliver nÊr sÄ flot.
  • SĂŠt kagen midt i ovnen i ca. 45-50 minutter.
    Kagen bliver hurtigt lidt mÞrk pÄ toppen, hvis den fortsat ikke er fÊrdig, kan ovnen skrues ned til 150 grader, mens kagen fÊrdigbages. Alternativt kan kagen bages blindt.
    NÄr kagen er fÊrdig, tages den ud af ovnen, og stilles til afkÞling.

Glasur

  • Til glasur skal de resterende 250 gram flormelis nu blandet mes saften fra den sidste citron.
    Hvis glasuren bliver for sur kun med citronsaft, kan noget af dette erstattes med vand.
    Pas pÄ, at glasuren ikke bliver for tynd. Glasuren skal gerne hÊnge godt fast pÄ toppen af kagen.
  • HĂŠld glasuren langsomt over kagen, pas pĂ„ at kagen ikke er for varm, nĂ„r du gĂžr dette.

Notes

Hvis du vil efterligne citronmÄnen som kÞbes, kan der tilsÊttes gult farvestof i glasuren, imens kagefolie kan danne ramme for glasuren, mens den stÞrkner.
Den sidste detalje i kopieringen af kĂžbekagen, er naturligvis at spise den ene halvdel selv, fĂžr resten serveres for gĂŠsterne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering