Butter chicken er en indisk ret bestående af kylling i en blanding af hjemmelavet karry krydderiblanding og tomatsauce.
Butter chicken er en forholdsvist ung indisk klassiker, der blev kreeret i 1950’erne, men rigtigt blev udbredt i og efter 1970’erne. Trods rettens unge alder er der stor variation i opskriften, afhængigt af hvor i landet opskriften kommer fra og hvilke smagsvarianter kokken sætter pris pÃ¥.
I denne udgave af butter chicken bliver de stærke og smagsintense krydderier mixet med syre og bitterhed fra lime, samt sødme og fedme fra yoghurt og smør.
Butter chicken
Mild butter chicken med behagelig og rund smag med kombinationen af indiske krydderier, syre, sødme og balanceret fedme.
Ingredients
- 4 stk Kyllingebryst
- 4 stk Lime
- 2 stk Chili Rød
- 10 stk Peberkorn Sort
- 10 stk Nelliker Hele
- 6 stk Kardemommekapsler
- 10 gram Korianderfrø Tilsvarende 2 spsk
- 14 gram Spidskommen Hel. Tilsvarende 2 spsk
- 6 gram Fennikelfrø Tilsvarende 1 spsk
- 5 gram Bukkehornsfrø Tilsvarende ½ spsk
- 4 gram Gurkemeje Tilsvarende 1 spsk
- ½ stk Kanelstang
- 4 stk Laurbærblade
- 1 l Yoghurt Neutral
- 2 stk Løg
- 2 fed Hvidløg
- 2 spsk Ingefær Frisk, revet
- 2 ds Hakkede tomater
- 140 gram Tomatpuré
- 5 dl Hønsefond
- 150 gram Smør
- 3 kviste Korianderblade Frisk
Instructions
- Pres saften af lime frugterne, hak chilierne fint.Hvis der bruges kyllingebryster deles disse i stykker, som er 4-6 cm store klumper. En her kylling skal modsvarende deles i lår, overlår, vinger og bryst.Mariner kyllingen i denne blanding, og lad den stå på køl mindst 1 time. Hvis smagen af lime ønskes tydeligere i kyllingen, kan der bruges mere lime og/eller længere marineringstid.
- Imens kyllingen marinerer i lime-chili blandingen, skal følgende krydderier ristes pÃ¥ en tør pande:– Nelliker– Peberkorn– Kardemommekapsler– Korrianderfrø– Spidstkommen– Fennikelfrø– Bukkehornsfrø– Kanelstang– LaurbærbladeDe ristede krydderier blandes nu med gurkemejen, og males til pulver.Bland den fintmalede krydderiblanding med 1 liter neutral yoghurt.
- Bland lime marinaden og yoghurt blandingen sammen, og lad kyllingen marinere videre i denne blanding i 24 timer. Det er muligt at nøjes med ned til 3 timer hvis du er tidspresset.Længere marinering gør i dette tilfælde heller intet dårligt for rettens færdige udtryk.
- Halver løgene og skær dem i skiver.Varm en sauterpande eller lignende med lidt olie, og steg løgene gyldne heri.Tilsæt presset hvidløg og revet ingefær, og steg videre i ca. 1 minut.
- Tag kyllingen op af marinaden, og lad dem gerne dryppe lidt af.Stykkerne af kylling skal nu steges af på en pande, så de får farve. Dette sviner en del, og bør gøres i en pande, som tåler intens rengøring fra fastbrændt marinade.
- De hakkede tomater blændes, og blandes med hønsefonden og den resterende yoghurtmarinade, i en gryde.Tilsæt de stegte kyllingestykker i blandingen, og lad den simre med låget halvt på, indtil saucen er reduceret til ca. det halve af den oprindelige mængde.Tilsmag med salt og sukker.
- Smelt smørret i en gryde for sig selv, hæld denne over kyllingen og bland sammen.Alternativt kan smørret puttes direkte i gryderetten og blandes.
Notes
Det er muligt at lade kyllingen marinere væsentligt flere timer i både lime og yoghurt marinaden, end angivet her i opskriften. Dette til tilføre kødet ekstra mørhed og smag.
Retten serveres med ris.
Før serveringen garneres retten med hakket frisk koriander.